Afghaanse rijst met sesamkip en een tomatensalade

4,4
Gemiddelde van 114 reviews
831 kcal
260 g groente
Afghaanse rijst met sesamkip

Vandaag staat deze heerlijke Afghaanse rijst met sesamkip en een tomatensalade op het menu. Het oorspronkelijke gerecht heet 'qabili palau' en het wordt vooral geserveerd tijdens bijzondere gelegenheden. Qabili palau is een variatie op het welbekende pilav. De basis bestaat uit rijst gemengd met rozijnen en wortels maar afhankelijk van de regio zijn er allemaal varianten hierop.

Bereiding (20 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Wel de rozijnen in een bakje met lauwwarm water. Giet daarna het water weg.
  2. Was of schil de wortel en snijd in hele kleine staafjes (julienne). Dit kan met een spiraalsnijder, mandoline, keukenmachine, rasp of een scherp mes. Verhit olie in een bakpan en roerbak de wortelreepjes 3-4 minuten op een middelhoog vuur tot ze licht bruinen.
  3. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en voeg toe aan de pan. Schil de kurkuma en rasp boven de pan. Schenk water erbij totdat de rijst ruim onder staat en kook afgedekt in 10-12 minuten gaar. Kook daarna eventueel zonder deksel totdat al het vocht is verdampt. Voeg eventueel extra kokend water toe als dit nodig is. Roer de rozijnen erdoor en breng op smaak met komijnpoeder, zout en peper.
  4. Snijd de kip in blokjes, breng op smaak met paprikapoeder en strooi de sesamzaadjes over de kip. Verhit (sesam)olie in een bakpan, roerbak de kip in 8-10 minuten gaar op een middelhoog vuur en breng op smaak met zout en (chili)peper.
  5. Pel en snipper de ui. Was de tomaat en snijd in partjes. Meng dit goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Serveer de tomatensalade met de Afghaanse rijst en sesamkip.
TIP
Je kunt er ook voor kiezen om de sesamzaadjes te roosteren in een droge pan en daarna over het gerecht strooien.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 15 g RozijnenHerkomst: IDorganics
  • 300 g WortelHerkomst: Greenorganics
  • 150 g Witte rijstHerkomst: IDorganics
  • 1 tl Kurkuma
  • 200 g KipdijbeenfiletHerkomst: Kemper Kip
  • 25 g SesamzaadjesHerkomst: IDorganics
  • 1 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
  • 2 st TomaatHerkomst: Organic Brothers
Zelf toevoegen
  • 2 el (Sesam)olie
  • 2 tl Komijnpoeder
  • 2 tl Paprikapoeder
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -11%
vegetablecounter
Groente+ 106%
vita-score
Vitaliteit+ 47%
co2-reduction-score
CO2eq -49%
water-reduction-score
Water -21%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
LactosevrijLekker snel9 maandenGezinVariatieEiwitrijkSeizoenGlutenvrij

Voedingswaarden

Per portie
Energie831 kcal
Koolhydraten80 g
Suiker17 g
Vet42 g
Verzadigd vet6 g
Eiwit30 g
Vezels9 g
Zout0.1 g
Allergenen informatie
Paprika
Kip
Sulfiet
Sesamzaad
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Buddha bowl met gekruide pompoen
664 kcal
450 g groente
Seizoen,   Vegan,   Variatie,   Vegetarisch,   Glutenvrij,   9 maanden,   Afvallen,   Lactosevrij
Fajita wraps met portabella
590 kcal
250 g groente
9 maanden,   Lactosevrij,   Gezin,   Lekker snel,   Vegan,   Variatie,   Vegetarisch,   Afvallen
Bulgur met (vegan) gehaktsaus
627 kcal
200 g groente
Vegetarisch,   Lekker snel,   Seizoen,   Afvallen,   Vegan,   Lactosevrij
Creamy maïs ramen
776 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Gezin,   Lekker snel,   Variatie,   Vegetarisch,   9 maanden,   Eiwitrijk
Hamburgers met gesmoorde groene kool
845 kcal
300 g groente
Eiwitrijk,   9 maanden,   Gezin,   Glutenvrij,   Lactosevrij,   Variatie,   Seizoen