HERFST - Romige preisoep met dille-olie en cheddar-toast

Nog geen reviews
732 kcal
250 g groente
HERFST - Romige preisoep met dille-olie

Prei was één van de favoriete groenten van Nero, de vijfde Romeinse keizer. Hij geloofde namelijk dat het eten van prei goed was voor zijn stem en dat hij daardoor beter ging zingen. Prei behoort tot dezelfde familie als ui en knoflook. Doordat er verschillende prei soorten bestaan, is het altijd van eigen bodem te verkrijgen.

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Pel de ui en snijd in ringen. Verwarm olie in een soeppan en bak de ui 10-15 minuten op een middelhoog vuur. Maak op smaak met peper en zout. Houd een schepje uien apart ter garnering.
  2. Halveer de prei in de lengte, spoel onder de kraan en snijd klein. Pel de knoflook en snijd klein. Voeg de prei en knoflook toe aan de uien en bak samen voor 7-8 minuten. Bereid de bouillon en schenk in de pan bij de prei. Laat afgedekt zachtjes pruttelen. Voeg na 10 minuten de crème fraîche toe en pureer glad met een staafmixer (bewaar eventueel wat prei en room voor garnering).
  3. Snijd het brood in plakken, besprenkel met olie en bak 5 minuten in de oven. Rasp de cheddar kaas (of schaaf plakjes), strooi over de broodjes en bak nog 5 minuten in de hete oven.
  4. Hak de dille fijn en meng met olijfolie extra vierge, zout en peper. Pureer eventueel met een vijzel zo glad mogelijk.
  5. Schep de soep in mooie borden en werk af met de dille-olie en gekaramelliseerde ui. Heerlijk met het cheddar-toast erbij.
TIP
De uien kun je eventueel nóg wat zoeter maken met een beetje honing.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 2 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
  • 3 st PreiHerkomst: Heerlijke oogst
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 65 ml Crème fraîcheHerkomst: Weerribben Zuivel
  • 1 st Desem baguetteHerkomst: Handgemaakt brood
  • 50 g CheddarHerkomst: CheesePack
  • 5 st Verse dilleHerkomst: Herbio
Zelf toevoegen
  • 600 ml Bouillon
  • 2 el Olijfolie
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -11%
vegetablecounter
Groente+ 98%
vita-score
Vitaliteit+ 24%
co2-reduction-score
CO2eq -66%
water-reduction-score
Water -79%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
SeizoenGezinVegetarischVariatie9 maandenLekker snel

Voedingswaarden

Per portie
Energie732 kcal
Koolhydraten65 g
Suiker12 g
Vet41 g
Verzadigd vet14 g
Eiwit22 g
Vezels12 g
Zout1.3 g
Allergenen informatie
Gluten
Melk
Lactose
Tarwe
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Aubergine-zoete aardappelsalade
700 kcal
450 g groente
Variatie,   9 maanden,   Glutenvrij,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij,   Seizoen,   Vegetarisch
Flammkuchen met gekleurde tomaatjes
699 kcal
250 g groente
Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Variatie,   Vegetarisch,   Eiwitrijk,   Lekker snel
Boerenkool stamppot met gekaramelliseerde ui
765 kcal
350 g groente
9 maanden,   Glutenvrij,   Eiwitrijk,   Gezin,   Seizoen,   Variatie,   Lactosevrij
Special +€ 1,70 p.p.
Gnocchi met mini mozzarella
709 kcal
250 g groente
Specials,   Variatie,   Seizoen,   Lekker snel,   Gezin,   Vegetarisch,   9 maanden
Special +€ 4,00 p.p.
Biefstuk tagliata met Parmezaan
724 kcal
280 g groente
Variatie,   Specials,   Glutenvrij,   Lactosevrij,   Eiwitrijk,   Seizoen,   Gezin