Luikse balletjes met een puree van spinazie

4,2
Gemiddelde van 56 reviews
610 kcal
250 g groente
Luikse balletjes

Naast de Luikse wafels kun je zowat in elke brasserie in het Belgische Luik de Luikse balletjes bestellen, ook wel de "Boulets à la Liégeois". Een echt streekgerecht uit de Ardennen dus. Simpele gehaktballen worden omgetoverd tot een meer luxe variant met een sticky sausje op basis van azijn, ui en echte Luikse siroop.

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng water met een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp de aardappels samen met wat kookvocht (of melk) en een klontje boter. Breng op smaak met een snuf nootmuskaat, zout en peper.
  2. Pel en snipper de sjalotten en bak de helft van de sjalotten glazig. Kneed het gehakt samen met de gestoofde sjalot en breng op smaak met zout en peper (of gehaktkruiden). Rol kleine balletjes ervan en bak samen met de overgebleven sjalot rondom goudbruin.
  3. Bereid de bouillon. Schenk de bouillon en een scheutje azijn bij de gehaktballen en laat zo’n 10 minuten zonder deksel sudderen op een zacht vuur tot de balletjes gaar zijn en de saus een beetje is ingedikt.
  4. Pel en snipper intussen de knoflook. Was de spinazie, laat heel goed uitlekken en snijd klein. Verhit olie in een bakpan en fruit de knoflook 2 minuten. Bak de spinazie mee. Roer daarna de spinazie door de aardappelpuree.
  5. Schep de balletjes uit de saus, lepel de Sirop de Liège erbij en laat inkoken op een middelhoog vuur tot de saus is ingedikt. Doe de balletjes terug in de pan en breng op smaak met peper en zout. Serveer de spinaziepuree met de Luikse balletjes.
TIP
Je kunt het gehakt ook kneden met een ei en paneermeel. De puree is ook heel lekker met een scheut melk in plaats van kookvocht. Hak een beetje kervel door de puree voor extra smaak.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 600 g Aardappels, kruimig
  • 4 st SjalotHerkomst: TVA Organics
  • 200 g Gehakt H-O-HHerkomst: Future Food Group
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 300 g SpinazieHerkomst: Biobrothers
  • 1 st Sirop de LiègeHerkomst: Chez popol
Zelf toevoegen
  • 2 el Boter of olie
  • 250 ml (Runder)bouillon
  • 1 el Azijn
  • tl Nootmuskaat
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -2%
vegetablecounter
Groente+ 98%
vita-score
Vitaliteit+ 29%
co2-reduction-score
CO2eq -23%
water-reduction-score
Water -44%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Afvallen9 maandenLactosevrijGezinGlutenvrijVariatieSeizoenEiwitrijk

Voedingswaarden

Per portie
Energie610 kcal
Koolhydraten78 g
Suiker15 g
Vet18 g
Verzadigd vet7 g
Eiwit32 g
Vezels12 g
Zout0.4 g
Allergenen informatie
Rund
Varken
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Buddha bowl met gekruide pompoen
664 kcal
450 g groente
Seizoen,   Vegan,   Variatie,   Vegetarisch,   Glutenvrij,   9 maanden,   Afvallen,   Lactosevrij
Aardpeer-groene kool ovenschotel
575 kcal
260 g groente
Afvallen,   Koolhydraatbewust
Fajita wraps met portabella
590 kcal
250 g groente
9 maanden,   Lactosevrij,   Gezin,   Lekker snel,   Vegan,   Variatie,   Vegetarisch,   Afvallen
Bulgur met (vegan) gehaktsaus
627 kcal
200 g groente
Vegetarisch,   Lekker snel,   Seizoen,   Afvallen,   Vegan,   Lactosevrij
Boerenkool knolselderij stamppot met rookworst
618 kcal
450 g groente
Koolhydraatbewust,   Afvallen