Tempura van bimi en cashewnoten met gebakken rijst

Nog geen reviews
810 kcal
280 g groente
Tempura van bimi en cashewnoten
arrow down

Voor het gerecht van vandaag gebruiken we aquafaba. Schrik niet, dit is gewoon het vocht uit een blik kikkererwten. Vaak gooien we dit vocht weg na het uitlekken van de kikkererwten, maar dat is eigenlijk heel zonde. Aquafaba kan namelijk gebruikt worden als een vegan alternatief voor eiwit. Zo kun je het gebruiken bij het maken van chocolademousse, schuimpjes, mayonaise of gebak. Vandaag gebruiken we het om tempura van bimi's te maken. En de kikkererwten, die kunnen we natuurlijk ook gewoon gebruiken in dit gerecht!

Bereiding (40 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 25 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat de rijst afkoelen op een plat bord. 

  2. Giet de kikkererwten af, vang het vocht op in een bakje (dit is aquafaba) en spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan. Maal de cashewnoten in een keukenmachine of met een staafmixer fijn (het is niet erg als er nog wat grovere stukjes in zitten). Maak een bakje met het meel, een bakje met de aquafaba en sojasaus en een bakje met de cashewcrunch.
  3. Was de bimi in een zeef onder de kraan, zodat ze goed vochtig zijn. Rol de bimi eerst lichtjes door het meel, dan door de aquafaba en tenslotte door de cashewcrunch. Leg ze naast elkaar op de bakplaat. Besprenkel de kikkererwten met olie en leg deze ook op de bakplaat. Bestrooi de kikkererwten en bimi met paprikapoeder, (chili)peper en zout. Bak in 20-25 minuten krokant en goudbruin.
  4. Pel en snipper de ui en knoflook. Was of schil de wortel en snijd heel klein (brunoise). Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein. Verhit olie in een wok of grote bakpan en roerbak de ui, knoflook, prei en wortel 8 minuten op een hoog vuur. Schep de gekookte rijst erdoor en roerbak nog enkele minuten op een hoog vuur. Breng op smaak met chilivlokken en sojasaus.
  5. Serveer de gebakken rijst met de tempura van bimi en krokante kikkererwten.
TIP
Je kunt de kleingesneden wortel ook meekoken met de rijst.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 130 g Volkoren basmatirijstHerkomst: IDorganics
  • 200 g KikkererwtenHerkomst: Luna e terra
  • 50 g CashewnotenHerkomst: IDorganics
  • 200 g BimiHerkomst: Bruinsma
  • 1 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
  • 1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 150 g WortelHerkomst: Greenorganics
  • 1 st PreiHerkomst: Heerlijke oogst
Zelf toevoegen
  • 50 g Meel
  • 2 el Olie
  • 2 tl Paprikapoeder
  • 2 el Sojasaus of ketjap

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -50%
vegetablecounter
Groente+ 122%
vita-score
Vitaliteit+ 60%
co2-reduction-score
CO2eq -28%
water-reduction-score
Water+ 246%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Vegetarisch9 maandenLactosevrijVariatieVegan

Voedingswaarden

Per portie
Energie810 kcal
Koolhydraten92 g
Suiker13 g
Vet24 g
Verzadigd vet4 g
Eiwit24 g
Vezels14 g
Zout2.1 g
Allergenen informatie
Peulvruchten
Sojabonen
Gluten
Tarwe
Noten
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Buddha bowl met gekruide pompoen
664 kcal
450 g groente
Seizoen,   Vegan,   Variatie,   Vegetarisch,   Glutenvrij,   9 maanden,   Afvallen,   Lactosevrij
Fajita wraps met portabella
590 kcal
250 g groente
9 maanden,   Lactosevrij,   Gezin,   Lekker snel,   Vegan,   Variatie,   Vegetarisch,   Afvallen
Bulgur met (vegan) gehaktsaus
627 kcal
200 g groente
Vegetarisch,   Lekker snel,   Seizoen,   Afvallen,   Vegan,   Lactosevrij
Creamy maïs ramen
776 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Gezin,   Lekker snel,   Variatie,   Vegetarisch,   9 maanden,   Eiwitrijk