Zweedse bietenburgertjes met zoete aardappelfriet en sla

Nog geen reviews
715 kcal
400 g groente
Zweedse bietenburgertjes
arrow down

Rode bieten worden ook wel kroten genoemd. Dit komt van het Franse woord carotte, dat wortel betekent. Rode bieten zijn rijk aan vitamine C en ijzer. Vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer nog beter opgenomen wordt. Rode bieten zijn daarom zeer geschikt bij bloedarmoede. Daarnaast helpen bieten de bloeddruk te verlagen. De felrode kleurstof in de bieten heet betanine.

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was of schil de zoete aardappel en snijd in frieten. Doe in een kom en druppel wat olie erover. Spreid uit over de bakplaat en bak in 25-30 minuten bruin en gaar in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
  2. Laat de bietjes uitlekken en snijd klein. Pel en snipper de ui en knoflook. Spoel de linzen in een zeef onder de kraan en dep droog met keukenpapier.
  3. Doe de ui, knoflook, linzen, de rode bieten, de helft van de peterselie en meel in een grote kom. Pureer tot een gehakt-achtig mengsel. Breng op smaak met sojasaus, zout en peper (laat eventueel rusten in de koelkast).
  4. Verhit olie in een bakpan en schep met behulp van een lepel een klein hoopje van het bietenmengsel in de pan. Druk aan met de bolle kant van de lepel en bak op een middelhoog vuur bruin en krokant. Keer regelmatig, Schenk de soja cuisine erbij en verwarm de bietenburgertjes nog 2-3 minuten in de saus. Breng de saus op smaak met kleingesneden peterselie, zout en peper.
  5. Snijd de overgebleven bieten in kleine blokjes en schep door de sla. Breng op smaak met olijfolie, zout en peper. Serveer de sla met de zoete aardappelfrieten en de rode bietenburgertjes in saus.
TIP
De bietenburgertjes zijn ook heel erg lekker met verse bieslook.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 500 g Zoete aardappelHerkomst: Solid
  • 250 g Gekookte rode bietenHerkomst: Puur NL
  • 1 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 1 st KnoflookHerkomst: Proaco
  • 200 g LinzenHerkomst: Luna e Terra
  • 5 g Verse peterselieHerkomst: Herbio
  • 100 ml Soja cuisineHerkomst: Lima
  • 150 g Sla melangeHerkomst: proef
Zelf toevoegen
  • 2 el Olie
  • 75 g Meel
  • 2 el Sojasaus
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -39%
vegetablecounter
Groente+ 217%
vita-score
Vitaliteit+ 32%
co2-reduction-score
CO2eq -64%
water-reduction-score
Water+ 236%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
VegetarischLactosevrijVegan

Voedingswaarden

Per portie
Energie715 kcal
Koolhydraten97 g
Suiker25 g
Vet25 g
Verzadigd vet3 g
Eiwit16 g
Vezels18 g
Zout2 g
Allergenen informatie
Sojabonen
Tarwe
Peulvruchten
Gluten
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

green deal badgeGroen Voordeel
Courgette baba ganoush met sesam
711 kcal
310 g groente
Afvallen,   Seizoen,   Gezin,   Vegetarisch,   Lactosevrij,   9 maanden,   Vegan,   Variatie
green deal badgeGroen Voordeel
Frisse rijstsalade met komkommer
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Glutenvrij,   Variatie,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij
Gevulde courgette met parelcouscous
717 kcal
430 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Lactosevrij,   Variatie
Boterbonenpuree met gekaramelliseerde venkel
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   9 maanden,   Glutenvrij,   Seizoen,   Vegetarisch,   Variatie,   Vegan