Pompoenmoes met fonio en geroosterde kikkererwten

3,5
Gemiddelde van 2 reviews
587 kcal
350 g groente
Pompoenmoes met fonio
arrow down

Fonio is het oudste authentiek Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Fonio bevat belangrijke aminozuren die o.a. belangrijk zijn voor de stofwisseling. Het is ook nog eens glutenvrij en snel te bereiden. Lekker, makkelijk en gezond!

Bereiding (25 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken. Dep de kikkererwten droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verhit olie in een bakpan en bak ze in 10-15 minuten krokant en knapperig op een middelhoog vuur. Breng op smaak met paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper (of andere specerijen die je lekker vindt).
  2. Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook en kook de fonio in 3-5 gaar. Laat de fonio heel goed uitlekken in een zeef en zet nog 5 minuten afgedekt opzij. Roer daarna los met een vork.
  3. Breng intussen een pan met water aan de kook en kook de gesneden pompoen in circa 12 minuten gaar. Giet het water af en stamp of pureer de pompoen tot moes. Schep de Légumaise erdoor en roer goed tot je een smeuïge puree krijgt. Zet afgedekt opzij.
  4. Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui 2 minuten op een laag vuur. Was de spinazie grondig, laat uitlekken en snijd klein. Voeg halverwege steeds een handje spinazie toe totdat alles is geslonken.
  5. Serveer de fonio met de de pompoenmoes en spinazie. Strooi de geroosterde kikkererwten erover.
TIP
Voor een pittige pompoenmoes kun je chilivlokken toevoegen.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 370 g Kikkererwten Herkomst: Machandel
  • 100 g FonioHerkomst: Do-it
  • 400 g Pompoen, gesnedenHerkomst: Proef
  • 75 g Légumaise wortel-gemberHerkomst: Ekomenu, Frank Fol
  • 2 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
  • 200 g SpinazieHerkomst: Biobrothers
Zelf toevoegen
  • 2 el Olie
  • 1 tl Komijnpoeder
  • 2 tl Paprikapoeder
  • snufje Zout en peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -11%
vegetablecounter
Groente+ 178%
vita-score
Vitaliteit+ 30%
co2-reduction-score
CO2eq -78%
water-reduction-score
Water -47%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Lekker snelGlutenvrijVeganLactosevrijAfvallenSeizoenVegetarisch

Voedingswaarden

Per portie
Energie587 kcal
Koolhydraten70 g
Suiker9 g
Vet24 g
Verzadigd vet3 g
Eiwit19 g
Vezels16 g
Zout1.5 g
Allergenen informatie
Selderij
Peulvruchten
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Special +€ 1,30 p.p.
Flammkuchen met rauwe ham
703 kcal
300 g groente
Variatie,   Eiwitrijk,   Lekker snel,   Specials,   Seizoen,   Gezin
Pasta met andijvie-roomsaus
595 kcal
250 g groente
Variatie,   9 maanden,   Lekker snel,   Eiwitrijk,   Afvallen
Makkelijke bloemkool korma
689 kcal
290 g groente
Gezin,   Seizoen,   Vegetarisch,   Variatie,   Glutenvrij,   Lekker snel
Romige, kruidige bloemkoolsoep
653 kcal
400 g groente
9 maanden,   Afvallen,   Variatie,   Lekker snel,   Vegetarisch,   Gezin,   Seizoen
Pasta pastrami met zachte mosterdsaus
865 kcal
210 g groente
Seizoen,   Variatie,   Lekker snel,   Eiwitrijk,   Gezin