Indiase dal bhat met linzen spinazie en basmatirijst

Nog geen reviews
658 kcal
350 g groente
Indiase dal bhat met linzen

Een dal bhat is een vegetarisch gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten, groenten en specerijen. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of pap gekookt, die dal genoemd wordt. Bhat staat voor rijst. In een dal vind je vaak kurkuma, wat het gerecht mooi geel kleurt.

Bereiding (25 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 20-25 minuten gaar. Giet het water af en zet afgedekt opzij.
  2. Schil of was de wortel en snijd in kleine blokjes. Spoel de linzen in een zeef onder de kraan. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Was de tomaat en snijd klein. Snijd de rode peper heel fijn. Schil en rasp de kurkuma (pas op want de kurkuma geeft erg af aan je handen).
  3. Verhit olie in een braadpan en fruit de ui, rode peper en kurkuma 2 minuten op een laag vuur. Voeg de wortel, linzen, tomaat en de tomatenblokjes toe en bak kort mee. Breng op smaak met garam masala en pers de knoflook erboven uit. Roer alles goed door elkaar en laat afgedekt op een laag vuur 15 minuten garen. Voeg eventueel een extra scheutje water toe als de dal te dik wordt.
  4. Was de spinazie en laat goed uitlekken. Voeg de laatste 2 minuten de spinazie toe en laat slinken (bewaar wat spinazie voor de garnering). Proef en breng verder op smaak met zout en (chili)peper.
  5. Garneer de dal met de overgebleven spinazie en serveer de bhat (rijst) ernaast.
TIP
Het is ook lekker de spinazie rauw als salade ernaast te serveren.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 150 g Volkoren basmatirijstHerkomst: IDorganics
  • 250 g WortelHerkomst: Greenorganics
  • 200 g Linzen Herkomst: Machandel
  • 2 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 2 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
  • 2 st TomaatHerkomst: Organic Brothers
  • 0.5 st Rode peperHerkomst: Solid
  • 1 tl Kurkuma, rasp
  • 200 g TomatenblokjesHerkomst: Your Organic Nature
  • 2 tl Garam masalaHerkomst: Het blauwe huis
  • 200 g SpinazieHerkomst: Biobrothers
Zelf toevoegen
  • 2 el Bakolie
  • snufje Zout en (chili)peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -50%
vegetablecounter
Groente+ 178%
vita-score
Vitaliteit+ 58%
co2-reduction-score
CO2eq -68%
water-reduction-score
Water+ 212%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
LactosevrijGlutenvrijVariatie9 maandenVegetarischVeganLekker snelAfvallen

Voedingswaarden

Per portie
Energie658 kcal
Koolhydraten90 g
Suiker16 g
Vet20 g
Verzadigd vet3 g
Eiwit20 g
Vezels17 g
Zout0.7 g
Allergenen informatie
Peulvruchten
Koriander
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten

Buddha bowl met gekruide pompoen
664 kcal
450 g groente
Seizoen,   Vegan,   Variatie,   Vegetarisch,   Glutenvrij,   9 maanden,   Afvallen,   Lactosevrij
Fajita wraps met portabella
590 kcal
250 g groente
9 maanden,   Lactosevrij,   Gezin,   Lekker snel,   Vegan,   Variatie,   Vegetarisch,   Afvallen
Bulgur met (vegan) gehaktsaus
627 kcal
200 g groente
Vegetarisch,   Lekker snel,   Seizoen,   Afvallen,   Vegan,   Lactosevrij
Creamy maïs ramen
776 kcal
300 g groente
Lactosevrij,   Seizoen,   Gezin,   Lekker snel,   Variatie,   Vegetarisch,   9 maanden,   Eiwitrijk
Hamburgers met gesmoorde groene kool
845 kcal
300 g groente
Eiwitrijk,   9 maanden,   Gezin,   Glutenvrij,   Lactosevrij,   Variatie,   Seizoen