Klassieke falafel met pitabroodjes

Nog geen reviews
687 kcal
0 g groente
Klassieke falafel
arrow down

Vandaag gaan we zelf falafelballetjes maken. Heerlijk in een salade, los of op een pitabroodje. Dit recept is dé klassieker. Falafel is een Midden-Oosters gerecht bestaande uit balletjes van gestampte kikkererwten. Meestal worden de balletjes geserveerd met een sausje zoals tahinsaus, hummus, uiensaus, yoghurtsaus of een knoflooksaus. Wij maken een combinatie van de laatste twee. 'In samenwerking met De Hippe Vegetariër'

Bereiding (35 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd klein. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui in 2 minuten glazig. Zet het vuur uit.
  3. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan. Pureer de kikkererwten met de ui, eiwit, peterselie en komijn met een staafmixer of keukenmachine. Voeg het paneermeel toe en pers de helft van de knoflook erboven uit. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
  4. Maak met je handen kleine balletjes van het deeg (het deeg mag een beetje plakkerig zijn). Verdeel over de bakplaat en bak circa 20 minuten in de voorverwarmde oven. Wil je de oven niet gebruiken? Bak de balletjes dan bruin in een koekenpan.
  5. Was intussen de rucola en laat goed uitlekken. Was de komkommer en tomaat en snijd in plakjes. Meng de yoghurt en mayonaise en pers de overgebleven knoflook er bovenuit.
  6. Maak de pitabroodjes een klein beetje vochtig en bak 5 minuten met de falafelballetjes mee (of verwarm in je broodrooster). Snijd de warme pitabroodjes open en doe wat van de saus erin. Beleg de broodjes met de rucola, tomaat, komkommer en falafelballetjes. De overgebleven groente serveer je als een salade ernaast.
TIP
Heb je falafelballetjes over? Koud zijn ze ook heel lekker.

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 1 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 2 st Knoflookteen
  • 400 g KikkererwtenHerkomst: Luna e terra
  • 10 g PeterselieHerkomst: Herbio
  • 2 tl KomijnpoederHerkomst: voorraad udea
  • 75 g RucolaHerkomst: green specialties
  • 1 st Komkommer
  • 2 st RomatomaatHerkomst: Organic Brothers
  • 4 st PitabroodjesHerkomst: o mundo
Zelf toevoegen
  • 1 el Bakolie
  • 1 st Eiwit
  • 2 g Paneermeel
  • 2 ml Yoghurt
  • 1 el Mayonaise
  • snufje Zout en (chili)peper

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price
vegetablecounter
Groente -100%
vita-score
Vitaliteit
co2-reduction-score
CO2eq
water-reduction-score
Water
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Vegetarisch9 maandenVariatieGezin

Voedingswaarden

Per portie
Energie687 kcal
Koolhydraten76 g
Suiker11 g
Vet23 g
Verzadigd vet3 g
Eiwit35 g
Vezels17 g
Zout2.4 g
Allergenen informatie
Peulvruchten
Gluten
Tarwe
Ei
Lactose

Vergelijkbare recepten

green deal badgeGroen Voordeel
Courgette baba ganoush met sesam
711 kcal
310 g groente
Afvallen,   Seizoen,   Gezin,   Vegetarisch,   Lactosevrij,   9 maanden,   Vegan,   Variatie
green deal badgeGroen Voordeel
Frisse rijstsalade met komkommer
706 kcal
320 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Glutenvrij,   Variatie,   Gezin,   Vegan,   Lactosevrij
Gevulde courgette met parelcouscous
717 kcal
430 g groente
Vegetarisch,   Seizoen,   9 maanden,   Gezin,   Lactosevrij,   Variatie
Boterbonenpuree met gekaramelliseerde venkel
662 kcal
250 g groente
Lactosevrij,   9 maanden,   Glutenvrij,   Seizoen,   Vegetarisch,   Variatie,   Vegan